Het is weer helemaal in het nieuws, een contactallergie voor acrylaten die hele vervelende consequenties heeft. Maar hoe kan dit gebeuren en hoe kan je het voorkomen?
Ik kom het steeds vaker tegen dat mensen thuis hun nagels doen, omdat het minder moeite kost, ze zijn niet afhankelijk van een afspraak en de belangrijkste; het is ‘goedkoper’. Wat die mensen zich niet realiseren is dat er best wel wat risico’s aan verbonden zitten als je geen flauw idee hebt wat je aan het doen bent
In gellak zitten chemische bestanddelen die het maken dat de gel ‘hard’ wordt, acrylaten. Deze acrylaten zitten in alle soorten kunstnagels. Er zijn verschillende typen acrylaten die gebruikt worden in gel, maar de meest gebruikte zijn HEMA en DI-HEMA. Dit type acrylaten zijn heel gevoelig voor een contactallergie, dit houdt in wanneer je er veelvuldig of langdurig mee in contact komt, kan je lichaam erop reageren en kan er een allergie ontstaan. Zo’n allergie kom je ook nooit meer vanaf, met als gevolg dat je dus nooit meer gellak of kunstnagels kan hebben. Maar dit is niet het enige wat acrylaten bevat, ook in de geneeskunde en tandheelkunde worden veel acrylaten gebruikt voor bijvoorbeeld kunstheupen en om tanden mee te herstellen. Hier zul je ook allergisch voor zijn en dus niet voor in aanmerking komen als je deze nodig hebt.
Het risico van een contactallergie is met name hoog wanneer je veelvuldig of langdurig in contact komt met niet uitgeharde gel. Dit kan zijn door fouten tijdens het aanbrengen door bijvoorbeeld de gel te dik aan te brengen of te knoeien in de nagelriemen en langs de zijwallen van je nagels, maar ook door fouten bij het uitharden van je gel, zoals het gebruiken van een goedkope lamp of een lamp met een te laag wattage. Daardoor kunnen tussenlagen in de gel niet altijd voldoende uitharden en blijf je constant in contact met de niet uitgeharde gel.
Maar moet je dan helemaal van de gel of kunstnagels af? Nee, maar je moet je wel bewuster zijn van je keuzes. Het beste wat je kan doen is naar een ervaren en gediplomeerde nagelstyliste gaan (het liefst een individuele) of naar een nagelsalon waar hygiënisch en correct wordt gewerkt. Hierbij is het heel belangrijk dat je vooraf je research doet en je niet zomaar naar een salon gaat. Risico's zullen bijvoorbeeld groter zijn bij een salon waar met MMA-acryl wordt gewerkt of waar veel onervaren en ongeschoolde stylistes werken.
Wil je echt niet naar een salon en wil je het toch liever zelf doen? Zorg dan dat je de volgende punten goed op orde hebt:
Investeer in goede kwaliteit.
Kies nooit meteen voor de goedkoopste opties, maar doe je research naar een product en waar het aan moet voldoen voor je een keuze maakt. Uiteraard hoef je ook weer niet voor de duurste producten te gaan, maar zoek voor de beste optie die binnen jouw budget past.
Een goede lamp.
Ga niet voor de goedkoopste lamp, maar investeer in goede kwaliteit. Check het wattage van je lamp, deze moet minimaal 35 watt zijn. Bij voorkeur ook spiegelend aan de binnenkant, zodat alle vlakken van je nagels bereikt kunnen worden
Een betrouwbaar merk
Kies voor een betrouwbaar merk gel, en koop deze bij de officiële website of een officiële verkoper ervan. Koop NOOIT gel van AliExpress, TEMU, SHEIN etc. Deze merken bevatten vaak veel meer chemische bestanddelen en zijn niet altijd volgens de Europese richtlijnen. Ook via BOL of Amazon is het niet altijd gecontroleerd en kunnen er verkeerde merken tussen zitten.
Doe een cursus
Een dagcursus kan je heel erg helpen met het veilig doen van je nagels. Je leert daar hoe je veilig gellak aanbrengt en welke producten waarvoor bedoeld zijn, zodat je het risico op allergieën en andere problemen door onwetendheid zo klein mogelijk houdt. Deze basiscursussen zijn vaak heel betaalbaar (soms zelfs gratis) en geven jou voldoende kennis om veilig thuis aan de slag te kunnen.
Hypoallergeen?
Veel merken bieden tegenwoordig hypoallergene gel aan. Dit betekent dat de gel geen HEMA of DI-HEMA acrylaten bevat, maar een andere variant waar de algemene gevoeligheid lager voor is. Dit verlaagt het risico op een allergie aanzienlijk, maar voorkomt het niet. Bij onjuist gebruik kan het alsnog resulteren in een contactallergie.
Veilig werken
Draag bij voorkeur handschoenen tijdens het aanbrengen van de gel, zorg ervoor dat je rustig en secuur werkt en breng de gel in dunne laagjes aan. Zo voorkom je dat de gel in de nagelriemen en zijwallen loopt.
Liever niet werken met een frees, maar doe je dit toch? Draag een mondkapje, zorg dat je in een goed geventileerde ruimte zit en schaf bij voorkeur een afzuigsysteem aan.
Wanneer je wondjes rond je nagels hebt, moet je extra oppassen. Wanneer dit in contact komt met niet uitgeharde gel kan het heel gemakkelijk doordringen in diepere delen van je huid en soms zelfs je bloedbaan komen, wat niet alleen het risico op een allergie weer vergroot, maar ook flinke ontstekingen kan veroorzaken.
Poets na het uitharden van de topcoat je nagels nogmaals met een alcoholdoekje af. Doe dit wel pas als deze is afgekoeld om te voorkomen dat hij dof wordt.
Zorg voor goede hygiëne en neem na gebruik je materialen af met alcohol.
Heb je gelnagels en ervaar je de volgende symptomen? Neem dan direct contact op met je nagelstyliste om het kunstproduct eraf te laten halen en maak een afspraak bij je huisarts
- Jeuk rondom de nagels en ogen
- Loslatende vellen rondom de nagels
- Bultjes rondom de nagels
- Uitslag
- Verdikte nagelriemen
- Loslating van de nagelplaat
Reactie plaatsen
Reacties